Je onderbuikgevoel: wat is het jou waard?

Voelen en gevoelen in de professionele omgeving. Kan dat, mag dat? Is het voor de softies of is een harde realiteit. Wetenschappelijk staat vast dat je gut feeling meer is dan een vaag onderbuik gevoel of toevluchtsoord voor irrationele besluiten. Het is lijfelijk. Het is feitelijk, concreet, zichtbaar en voelbaar en iets waar je verantwoordelijkheid voor kunt, of als professional misschien wel moet, dragen.

Er is geen wetenschapper die echt twijfelt aan de relatie tussen non-verbale expressie en gevoelens en het grootse belang van non-verbale communicatie op je impact en je gedrag. Het serieus nemen van gevoelens heeft echter nog steeds een beetje het imago van vaag en onduidelijk. 

Je gut feeling is dus verbonden aan je lichaamstaal (daarmee bedoel ik dus niet onze gebarentaal.)  Dat is een spijkerhard feit. Het is dus onmogelijk om niet te communiceren; je lijf verraadt namelijk vrijwel altijd wat je werkelijk denkt of voelt. Je voelt vaak ook al bij iemand of iets goed zit of juist niet, of een afspraak ‘klopt’ of niet, een besluit formeel wel juist is maar niet goed ‘voelt’. Maar hoe geef je daar gehoor aan? Je wilt liever objectief zijn en zeker weten dat je de juiste inschatting maakt op basis van feiten. Geen oordelen vellen op onterechte gronden.

Maar het een sluit het ander niet uit. Deze twee zaken gaan juist prima samen. De lichaamstaal die jij en anderen spreken kan je namelijk leren verstaan. Gewoon feitelijk. En daarmee bedoelen we niet dat je onmiddellijk alle betekenissen van non-verbale expressie moet kunnen duiden. (Al leggen we je dat, met de wetenschap in de hand, graag een keer uit). Wat we bedoelen is dat je kunt leren beargumenteren waarom je voelt wat je voelt door non-verbale communicatie van jezelf en de ander te leren benoemen. Incongruenties te herkennen tussen wat iemand zegt en hoe iemand het zegt. Stel je voor dat je dat meester bent… enig idee wat dat al doet met de impact die je kunt hebben?

Je groeit als je het oefent, aan den lijve ervaart en er op durft te gaan vertrouwen, en er grote keuzes in durft te nemen. Ook - en met name vooral - als de inzet hoog is. Als het om grote belangen gaat. Juist dán trefzeker kunnen zijn.

Ontwikkelen in persoonlijk leiderschap door je gevoelens te leren kennen is als met gezonder willen leven: je kunt wel maandenlang praten en denken over sit-ups, krachttraining, mediteren en voedingsprogramma's...maar echt sterker en fitter word je daar niet van. Je moet het zelf aangaan en het ervaren om er profijt ervan te hebben. En dan wil je nooit meer anders. De snelheid waarmee je je ervaring hier in opdoet, vertaalt zich direct in je beroepspraktijk. Jouw gut feeling heeft nog nooit zoveel goed nieuws gebracht. Een vanzelfsprekende regie in je persoonlijk leiderschap leiderschap.

Mits je het aangaat. De enige weg is het te voelen, en te ontdekken hoe snel je verder kunt komen.  Schrijf je hier in voor onze proeverij "welke lichaamstaal spreek jij"?

 

 

Andre deJong